BAKIN DŽEM SA NARANDŽAMA: Mene je oduševio, ovako ga pravim

Bakin džem od narandže je uvijek mnogo bolji i ukusniji kada ga pravimo sami,
Nikako ne propuštam da to uradim baš u ovom hladnom januarskom danu.

Danas vam donosim iznimno dobar recept za njega.

Potrebna su vam samo 3 sastojka:

  • 1500 grama očišćenih narandži (oko 2,5 kg u kori)
  • 200 grama isjeckane narandžine korice
  • 1 kg šećera

Priprema se na ovaj način:

Prije same pripreme, potrebno je dobro oprati narandže. Ja ih pod mlazom tople vode izribam hrapavom stranom sunđera a onda ostavim nekoliko sati u rastvoru sode bikarbone (2 kašike sode na 2 l vode).

To možete uraditi u većoj činiji ili sudoperi.

Narandže očistiti i sačuvati kore koje su lijepe, bez oštećenja. Sa unutrašnje strane kore pokušajte da skinete belu opnu (bijela opna se odstranjuje jer je u njoj gorčina) kako bi narandžasti dio kore bio tanji i onda te korice sitno isjeckajte. Trebat će nam 200 grrama očišćene korice.

Narandže takođe sitno isjeckajte.

U šerpu staviti isjeckane narandže, korice i šećer. Staviti na tihu vatru da se kuva, uz povremeno miješanje. Posle pola sata sve usitniti štapnim mikserom ili vaditi rešatkastom kašikom pa izmiksirati u sjecku. Nastaviti kuvanje sve dok se pekmez ne zgusne, miješajući da ne zagori.

Ovu količinu voća obično kuvam oko sat i po vremena na tihoj vatri, kako bih dobila gušći pekmez. Ne miksiram voće do kraja jer volim da se u džemu osjete i korice i komadići narandže.

Kada je džem gotov, čiste, suve tegle i poklopce staviti u pleh pa u rernu da se zagriju do 100 stepeni. Izvaditi i u vruće tegle sipati vruć džem. Svakako koristite rukavice da se ne opečete.

Napunjene tegle vratiti u rernu, ponovo uključiti da se ugrije na 100 stepeni kako bi se na džemu uhvatila korica, pa ih ostaviti u zatvorenoj rerni da se tu ohlade. Sutradan, dobro zavrnuti poklopce i džem čuvati na hladnom mjestu.

Ranije sam gledala raznorazne recepte u koje se dodaje voda ili se narandže cijede pa koristi njihov sok. Mislim da je to nepotrebno i da je šteta razvodnjavati ovaj fini ukus dodajući vodu a i zašto da se ne iskoristi cijela voćka.

Od ove količine voća dobiju se dve pune velike tegle (od 750 ml) i jedna manja činijica – da se odmah isproba.

Nadamo se da će se i vama svidjeti ovaj džem sa narandžama.

Izvor: coolinarika.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*