Baš kao hrana, i ljubav se kvari ako se drži u lošim uslovima: 5 savjeta kako održati ljubav u braku

Iako mnogi misle da je brak institucija u kojoj ljubav i strast iščezavaju jasno je da nekolicina njih koji se žele boriti za svoj brak znaju da je to netačno.

Postoji izreka u narodu “Ako želite pokvariti ljubav – vjenčajte se”. Sam pojam braka se oskrnavljuje jer ga ljudi ne doživljavaju na pravi način. Brak nije kavez. To nije zatvor u kojem nakon izgovorenog sudbonosnog “Da” žena drži muškarca zaključanog.
To nije zajednica u kojoj žena naređuje muškarcu kako će se ponašati i sa kim će se prestati družiti. Brak je sjajna stvar kada se pronađu dvije sjajne osobe. A takve sjajne osobe će znati održavati ljubav u braku i nakon 50 godina.
Njihova prednost je u tome što će oni živjeti u zajednici koja ih usrećuje, uljepšava i čini boljim osobama. Ako želite to za sebe onda poslušajte sljedeće savjete kako da očuvate ljubav, povezanost i sreću u braku. 1. Život je težak, i treba vam osoba koja će vas podržavati u svemu.
Možda vam sada sjajno ide i imate osjećaj da biste mogli pronaći bolju osobu od one koju imate kod kuće. Ali kada dođu mračnija i teža vremena shvatićete koliko je sjajno pored sebe imati osobu koja vas odlično poznaje, koja zna kako da vas utješi, oraspoloži, njeguje i kako da vam pomogne.
Takva osoba vrijedi čitavo bogatstvo. Ne čekajte teška vremena da shvatite to. 2. “Životni staž” sa jednom osobom je vrijedniji od svake strastvene noći provedene sa onima koje ne poznajete. Ako pored sebe imate osobu sa kojom ste proživjeli 5, 10, 20, 30 godina svog života – vi imate životnog saputnika koji je neprocjenjiv.
Možete kupiti prijatelje, ali ne možete kupiti niti lako ostvariti takvu povezanost kakvu imate sa životnim saputnikom. Što ste duže zajedno vaša veza ima veću vrijednost. 3. Ne dozvolite da period zahlađenja potraje. Iako se neizbježno dešava u svim vezama, važno je da ne dozvolite da potraje.
Što ste duže u ovom periodu to je teže da se vratite na staro. 4. Prisjećajte se prošlosti. Čak i loše prošlosti. Prisjećajte se zajedno kroz šta ste prošli, koliko ste značili jedno drugome. Koliko ste pomogli jedno drugome. Koliko ste utjehe donijeli u vaše živote.
Koliko ste suza obrisali i koliko osmijeha izmamili. 5. Razgovarajte o svemu. Naučite se da pričate i o lijepim i o ružnim stvarima. Ne omalovažavajte partnerova osjećanja. Čak i ako mislite da njegova osjećanja nisu opravdana – poslušajte i razumite.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*