BUDITE VITALNI I ZDRAVI: Brezina voda je napitak koji trebate probati

Prirodn brezova voda ima izvrstan i pomalo slatkast okus, uz jednu blagu dozu drvene arome. Sadrži minerale i elemente u obliku koje naše tijelo koristi jako brzo i efikasno.

Sok breze čisti i oporavlja organizam, osvježava i krijepi, a prije konzumacije poželjno ga je dobro ohladiti. Riječ je o osvježavajućem napitku koji se dobija direktno iz drveta breze – životnom soku koji nastaje buđenjem breze.

Drvo breze (lat. betula pendula) prirodno filtrira preko 100 litara vode dnevno kroz svoj korijen te upija mnoge minerale i hranjive sastojke.

Ovako se dobija voda / sok od brezinog drveta

Napraviti na stablu, otprilike 50 cm iznad zemlje, rupu promjera 1 cm i dubine također 1 cm. U visini rupe učvrstiti komad drveta koji služi kao žlijeb. Sok prikupljati u posudama od stakla, gline ili emajla. Njen se sok sakuplja na zanimljiv način: jednostavnim bušenjem kore drveta kap po kap u posudu ili vrećicu – voda koja se cijedi iz drveta nevjerovatan je narodni lijek.

Sakupljeni sok treba čuvati u frižideru, a ne u zamrzivaču. Uzimati u dozama od 200 do 400 ml na dan, podijeljeno u 2-3 navrata. Starija djeca uzimaju pola doze predviđene za odrasle, a mala djeca četvrtinu od već napomenute doze.

Svjež brezin sok predstavlja prirodni regulator kod bubrežnih oboljenja, alergija, kostobolje, reumatizma.

Sok breze se može dobiti samo jednom godišnje – u proljeće – i to u ograničenim količinama. Veliko stablo može dati oko tri litre kvalitetnog soka, dok mlade breze nisu preporučljive za izvlačenje soka. Takav se čisti sok može koristiti nekoliko dana ili pak flaširati za kasniju upotrebu.

Brezin sok je i izvrstan lijek

Čisti i detoksicira tijelo, a takođe i ubrzava metabolizam, sok od breze kao lijek naročito je pogodan za čišćenje jetre i bubrega jer neutralizira otrovne otpadne tvari i filtrira ih kroz urinarni trakt. Jednako tako, sok od breze može biti saveznik osoba koje vode bitku sa suvišnim kilogramima, a blagonaklon je i prema želucu.

Brezin sok je prirodni “sportski napitak” prije i tokom tjelovježbe, s obzirom na to da djeluje na organizam kao prirodna infuzija. Ljekovita svojstva soka breze ne prestaju ovdje. Brezina vodica se može koristiti za umivanje i čišćenje kože, no za zdravlje i vitalnost je najvažnije piti čisti sok. Brezin sok čisti i oporavlja organizam, osvježava i krijepi, a prije konzumacije ga je poželjno dobro ohladiti.

Ovdje možete pogledati video spremanja soka od breze:

Zato spremite i vi brezovu vodu prve prilike.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*