Često je gazimo i uništavamo nesvesni da leči od plućnih bolesti, preko čira na želucu do zanoktica! (RECEPTI)

Dok šetamo livadama, proplancima i šumama, uglavnom ne vodimo mnogo računa po čemu gazimo iako nam pod nogama, između ostalog, ostaje i bokvica, biljka izuzetnih lekovitih svojstava.

Bokvica ili trputac je višegodišnja zeljasta biljka, širokih jajastih listova koji su smešteni pri dnu uspravne stabljike. Cvjeta od juna do avgusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama, u šumama…

 

Razlikujemo tri vrste bokvice – žensku širokolistu, mušku uskolistu i srednju. List ove ljekovite biljke sadrži oko četiri odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida, dok u semenu bokvice ima sluzi, masnog ulja, bjelančevina i šećera.

 

Iako sva tri tipa bokvice imaju isti hemijski sastav, u narodu se najviše cijeni i najčešće upotrebljava ženska bokvica.

 

Ona predstavlja idealno prirodno sredstvo za prvu pomoć u slučaju svih vrsta rana i povreda. Ispitivanjem je utvrđeno da ženska bokvica ima izrazita antibakterijska svojstva, tako da je ovo tradicionalno vjerovanje dobilo i naučnu potvrdu.

 

ŠTA LIJEČI?

 

Bokvica ili trputac je sjajan lek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze.

 

Osim toga, ova ljekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit

 

Bokvica je dobar lijek za liječenje svih vrsta rana, ogrebotina, posjekotina, uboda osa, ugriza…

 

Ako stavite list bokvice u cipele, izlječićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

 

PROVJERENI RECEPTI

 

Za bolje varenje i čir na želucu

 

Ovim se sigurno lijeci čir na zelucu i dvanestopalacnom crijevu. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno ljekovita biljka. Samljevena se lakše vari i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.

 

Sastojci za jednu osobu:

 

– 300g listova bokvice

 

– 1kg livadskog meda

 

Potrebno vrijeme za pripremu ovog lijeka je oko 30 minuta.

 

1. Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuse. Samljeti ih na mlinu za meso.

 

2. Pomješati sa livadskim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noci.

3. Savjet:

 

Potrebno je samljeti listove pa koliko se zapreminski dobije mase toliko meda dodati. Nekada je to manje, a nekada vise od kilograma. Birajte mlađe listove.

 

Dobije se oko 2 tegle od 680ml mješavine.

 

4. Ljekovitost biljke:

 

Može se koristiti za lijecenje: čireva, kašlja, zarastanje rana…

 

Kada su rane u pitanju, moja je preporuka, naročito dijabeticarima da je pospu kurkumom u prahu i umotaju zavojem.

 

5. Posluživanje:

 

Uzimati jednu jelovnu kašiku ujutru pre jela dok se ne pojede sva količina. Držati u frižideru.

 

Ako je bas potrebno ponoviti postupak ali u jesen.

 

Sprecite nastanak čira tako, sto ce te ujutru, nastinu, popiti 2dl vode.

 

Uzroci:

 

Čir na želucu (ulcus ventriculi) je oštećenje sluzokože želuca pretežno na izlazu iz želuca i u gornjoj trećini, koje prodire duboko u zid želuca. Ukoliko se zid probije, tada sokovi koji regulišu varenje i sadržaj želuca prodiru u trbušnu šupljinu i mogu dodatno prouzrokovati upalu trbušne maramice.

 

Ukoliko čir probije krvni sud, dolazi do krvarenja u želucu. Tada je neophodna lekarska pomoć. Moguće je da se u želucu napravi istovremeno više čireva. Tipičan znak postojanja čira na želucu je pritisak koji se javlja u želucu nakon uzimanja hrane. Ukoliko se čir na želucu često pojavljuje, postoji opasnost od oboljevanja od raka na želucu.

 

Čir na želucu prouzrokuju različiti faktori: psihosocijalni stres, preterano lučenje kiseline u želucu, poremećaj krvotoka, različiti lekovi (kortizoni, neki lekovi protiv reume i za krvotok). Rizik od oboljenja je veći kod pušača kao i kod osoba koje rade u smenama i u pojedinim strukama (na primer u transportu, trgovini, hemijskoj industriji). Ubrzan tempo našeg modernog sveta i nezdrav način života podstiču stvaranje čireva na želucu.

 

Ukoliko sok od bokvice, ali bez meda, koristite kao oblogu, riješićete se i glavobolje

 

Obloga za rane

 

Poparite svježe listove bokvice, pa ih stavite na ranu. One će brzo zacijeliti, a čirevi sazreti i nestati.

 

Lijek za ubode insekata

 

Ako vas ubode pčela, osa ili komarac, mjesto uboda prekrijte vatom ili krpicom dobro namočenom u svjež sok od bokvice.

 

Kod bolova u uhu

 

U uho nakapajte nekoliko kapi svježeg soka od bokvice i bol će proći.

 

Protiv zanoktica

 

Zgnječite nekoliko listova bokvice i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana rezultati će biti iznenađujuće dobri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*