DA SVE MIRIŠE NA DUNJU: Naši stari recepti od dunje za mnoge tegobe

Dunja je uistinu prava voćna kraljica, bilo da od nje pravite kompot ili slatko, jedete ju samu ili kombinujete sa drugim namirnicama, ova mirisna, zlatna voćka nevjerovatno je zdrava i korisna.

A donosimo vam nekoliko upotreba dunje:

U narodu se sok dunje i skuvana voćka upotrebljavaju protiv: plućnih bolesti, za jačanje sluzokože usta, želuca i crijeva.

Dunja može da se sačuva do proljeća, a u nekim krajevima je suše isječenu u tanke kriške od kojih se kuva čaj.

U prirodnoj medicini list dunje upotrebljava se kao sredstvo protiv proliva.

Sjeme dunje kad se potopi u vodu postaje klizavo od velike količine sluzi koja, ako se promućka, spada sa sjemena. Kad se žvaće osjeća se slab ukus i miris gorkih badema.

Upotrebljava se kao sluzno sredstvo za izradu preparata za ublažavanje nadražajnog, suvog kašlja, spolja kao obloga kod opekotina, u kozmetici u losionima i sredstvima za oblikovanje kose.

Dunjina sluz se dobija tako što se 10 g sjemena prelije šoljom prokuvane i ohlađene vode i poslije nekoliko sati procijedi.

Sjeme se upotrebljava isključivo cijelo, nezdrobljeno, da bi se izbjeglo oslobađanje cijanovodonične kiseline, jer u sjemenu može da bude u količinama koje mogu da izazovu trovanje.

Ovako se koristi dunja u svrhe prirodnog liječenja:

Sirup za bronhitis

Izdrobite 5 g sjemenki dunje i prelijte ih sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svježeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan prije jela.

Dunja protiv čireva na organima za varenje

Po 1 kašiku lanenog i dunjinog sjemena prelijte 1 šoljom hladnog čaja od kamilice, dobro promiješajte, procijedite posle 1 sata i pijte nezasladeno pola sata prije jela 2-3 x dnevno.

Odlična kod tegoba sa debelim crijevmo:

Pomješajte po 20 g lanenog i dunjinog sjemena, srčenjaka, islandskog lišaja i plodova borovnice, pa 3 kašike mješavine prelijte sa pola litre hladne vode, ostavite 3 sata, što češće mješajte, zagrijejte u poklopljenom sudu do ključanja, ostavite da se ohladi i pijte 3-4 x dnevno po 1 čašicu na pola sata prije jela.

Dunja protiv proliva

Po 20 g drenjina, oskoruša, šipuraka, dunja i mušmula dobro isitnite, od te smješe uzmite 3 kašike i kuvajte 10 minuta u pola litre vode, a kad se ohladi procijedite i pijte umjesto vode.

Protiv zapaljenskih procesa na ustima

2 kašike mješavine jednakih dijelova kamilice, žalfije i sjemena dunje prelijte sa četvrt litra ključale vode, ostavite 2 sata, procijedite i ispirajte usta.

Melem za opekotine

Izdrobite 10 g sjemenki dunje, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboljeli dio tijela, direktno ili kao oblog.

Priroda nam pruža mnogo toga, naše je samo da to i iskoristimo.

Izvor: dijetaplus

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*