Dobitnica nobelove nagrade otkrila kako da nikada ne dobijete rak, srčani i moždani udar ili alchajmera

Dr Elizabet Blekburn dobila je 2009. godine Nobelovu nagradu za ovo otkriće. Loše zdravlje nije samo naslijedni problem ili nesrećni splet okolnosti. Poslušajte mišljenje dr Elizabet Blekburn, dobitnice Nobelove nagrade za medicinu, o tome šta izaziva najstrašnije bolesti i kako ih spriječiti.

Za početak, stručnjaci kažu da je za preranu smrt krivac genetski faktor u 10-20 odsto slučajeva. A šta je sa ostalih 80 i 90 odsto?

 

“To je vaša ishrana i način života! Tipičan način ishrane jedne moderne osobe zapravo je glavni krivac za preuranjenu smrt i hronične bolesti. Drugim riječima, dug i zdrav život su stvar vašeg izbora”, kaže dr Blekburn.

 

Šta mi to biramo svakog dana?

 

Kad bolje razmislimo, za mnoge od nas odgovor neće biti najpovoljniji. Da li pušite? Da li se bavite sportom? Da li se zaustavite s jelom onda kada više niste gladni, ili jedete dok ne pojedete sve?

 

To su samo neka od pitanja koja postavlja dr Blekburn, i poručuje da su sledeća pravila ključ dugog i zdravog života:

 

– Prestanite da pušite;

 

– Ne prejedajte se;

– Bavite se sportom bar pola sata dnevno (računa se i šetnja);

 

– Jedite zdravo (više voća, povrća i žitarica celog zrna, manje mesa).

 

Ukoliko već pratite ova pravila, dr Elizabet smatra da ste smanjili rizik od razvoja dijabetesa za 90 odsto, a rizik od srčanog udara za 80 procenata. Takođe, ovakav stil života smanjuje rizik od moždanog udara za 50 odsto i rizik od razvoja kancera za 33 procenta.

 

Otkriće vrijedno Nobelove nagrade

 

“U svakoj ćeliji nalazi se 46 hromozoma. Na vrhu svakog nalazi se mala “kapica”, koja se naziva telomer. Svaki put kada se ćelija podijeli, mali dio te kapice nestaje. Kada telomeri potpuno nestanu, ćelija umire”, objasnila je dr Blekburn, koja je za otkriće telomera 2009. godine zajedno sa svojim timom dobila Nobelovu nagradu za medicinu.

 

Naime, oni su tokom studije duge 5 godina otkrili da tri mjeseca ishrane bazirane na biljkama uz fizičku aktivnost može značajno da poveća broj telomera. Takođe, istraživanje je pokazalo da se broj telomera kod onih koji nisu promijenili način života drastično i sasvim očekivano opada sa starenjem.

 

Od kojih bolesti ljudi najčešće umiru u modernom svijetu?

 

Ovo su glavne ubice:

 

– Srčane bolesti;

 

– Alchajmerova bolest;

 

– Moždani udar;

 

– Rak pluća.

 

Istraživanja su pokazala da promjena načina ishrane u onaj koji preporučuje dr Blekburndrastično smanjuje rizik od navedenih bolesti, kao i da čak i mala prjomena u ishrani, poput smanjenja unosa mesa, a povećanje unosa povrća, donosi značajne rezultate.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*