Dokazano najljekovitija voćka: Liječi sve od DIJABETESA do KARDIOVASKULARNIH OBOLJENJA

U ovom voću se nalazi neverovatna količina vitamina i minerala. Brojnim istraživanjima je dokazano da leči mnoge zdravstvene tegobe.

 

U ukusu i mirisu dinje svi uživamo, a nismo ni svesni koliko je lekovita. Ima malo kalorija pa se preporučuje svim osobama koje pokušavaju da skinu kilograme, osvežava i prepuna je vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu, zaustavlja rast ćelija raka i leči dijabetes.

 

Sadrži oko 88 % vode i samo 11 % šećera, pa se preporučuje njena primena nekoliko puta u toku dana. Vitamin A iz dinje je neophodan za dobar vid i ten, a uz njega sadrži i vitamin C. Ova dva antioksidanta štite organizam od kardiovaskularnih oboljenja I starenja.

 

Neka nova istraživanja tvrde da betakaroten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića maternice, želuca i oralnih bolesti. Biljna vlakna povoljno deluju na čišćenje organizma od štetnih radikala i odlična su pomoć kod nadutosti.

 

Štiti zdravlje očiju

 

Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju, beta karoten (iz kojeg se oslobađa vitamin A), vitamin C, lutein i zeaksantin. S obzirom na to da su brojne studije ukazale kako nedostatak vitamina A i C može dovesti do glaukoma i makularne degeneracije, pa čak i do slepila, dinja je odličan izbor za sprečavanje ili usporavanje razvoja ovih poremećaja.

 

 

Reguliše krvni pritisak

 

Dinja sadrži vlakna, kalijum, vitamin C i kolin koji popravljaju zdravlje srca. Reguliše holesterol i krvni pritisak.

 

Sprečava nastanak kamena u bubregu

 

Unos kalijuma povezan je i sa smanjenim rizikom od kapi i gubitka mišićne mase. Ovaj mineral, takođe, sprečava nastanak kamenja u bubregu.

 

Reguliše probavu

 

Dinja je dobar izbor za one sa osetljivim želucem jer sadrži enzime i ne troši energiju organizma na probavljanje hrane. Zbog obilja vlakana i vode sprečava zatvor i pomaže u regulaciji probave, zdravlju probavnog trakta i izbacivanju toksina iz creva.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*