Doktorica o kojoj priča region: Dijete je progutalo šahovsku figuru, majka ga donijela mrtvog, a ona je učinila čudo

Pedijatrica Alma Drešović, koja je prije sedmicu spasila dijete koje je progutalo šahovsku fitguru, kazala je da je njeno najveće zadovoljstvo to što je dijete preživjelo i što je dobro te da bi u takvoj situaciji svaki njen kolega isto reagirao, piše avaz.ba.

Drešević, koju je danas sa saradnicima primio direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić, rekla je da je prošlog četvrtka oko 19 sati u Dom zdravlja na Starom aerodromu komšija, u pratnji majke koja je vrištala, donio dijete koje nije davalo znakove života.

 

– Dijete uzrasta od godinu i pet mjeseci progutalo je šahovsku figuru pijuna. Kako je dijete već bilo mrtvo, nisam imala priliku da razmišljam šta ću da uradim. U tom trenutku sam samo znala da moram izvaditi strano tijelo, jer je svaka sekunda bila dragocjena. Srećom, uspjela sam da uvučem ruku, stisnem šaku da ne bih figurom oštetila zid jednjaka i izvukla sam figuru – rekla je Drešević.

 

A onda je, kako je dodala, počela borba za život.

– Kad smo uklonili strano tijelo, morala sam da radim reanimaciju usta na usta i masažu srca. Poslije dvije reanimacije, čula sam otkucaje srca. Kad sam odradila treći ciklus reanimacije, prvo je srce počelo da kuca, ali sam morala da nastavim, jer dijete nije disalo – ispričala je Drešević.

 

Vještačko disanje

 

Nakon što je četiri puta dala vještačko disanje, dijete je udahnulo zrak i zaječalo, piše Kolektiv.me.

 

– U tom trenutku sam znala da je dijete spašeno. Hitna pomoć je već bila na putu, srce je radilo, dijete je disalo. Mislila sam da će možda biti na respiratoru. Ali, na moju sreću, nije bilo. Dobili smo informaciju da je dijete već u subotu otpušteno kući. Najveće zadovoljstvo koje sam mogla doživjeti je to što je dijete preživjelo i što je dobro – rekla je Drešević.

 

Istaknula je da je najvažniji član tima medicinska sestra.

 

– Meni je moja medicinska sestra neizmjerno pomogla. Kad sestra nije paničar, kad sestra sluša ono što ljekar kaže, velika je mogućnost da se desi uspjeh. Ja znam da bi svaki moj kolega reagirao jednako kao ja. Kad vidite da svaka sekunda gubitka odnosi dijete, nema razmišljanja i tu se mora raditi – rekla je Drešević.

 

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić rekao je da najmanje što može da osjeća ponos.

 

– Za laike je to podvig, za nas skoro svakodnevica. Moramo saopćiti da ovo pokazuje šta jedan pedijatar znači za zdravstveni sistem. Suvišno je govoriti koliku smo cijenu mogli platiti da ovo nije završeno na način na koji je završeno. Ustanova se simboličnom nagradom u visini od 30 posto njihove mjesečne zarade zahvalila uvaženom timu sa Starog aerodroma – kazao je Kavarić.

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*