DOMAĆI SOK: Čuva srce, štiti od tromboze i popravlja krvnu sliku…

Čuva srce, štiti od tromboze i popravlja krvnu sliku…

Ova zdrava i ukusna namirnica bogata je vitaminima C, B i K, kao i mineralnim solima. Osim što ga volimo u skoro svakoj salati i često dodajemo raznim jelima, paradajz je veoma korisna namirnica i prirodni lijek za mnoge tegobe. Pored toga, sok od paradajza može poboljšati vaše zdravlje na nekoliko načina. Likopen, koji se nalazi u paradajzu, pruža zaštitu od nastanka arteroskleroze, određenih bolesti srca i poboljšava cjelokupno stanje organizma.

 

Ljekovita svojstva soka od paradajza vam donosimo ispod:

 

– reguliše metabolizam

 

– jača otpornost i izbacuje suvišnu tečnost iz organizma

 

– snižava krvni pritisak (ako ga ne posolite)

 

– popravlja krvnu sliku

 

– reguliše varenje

 

– pozitivno djeluje u borbi protiv bolesti jetre

 

– čuva pankreas i pomaže kod reume

 

Naučna istraživanja su pokazala i da sok od paradajza sprečava trombozu. Pogotovo kod osoba sa dijabetesom tipa 2, kod kojih je povećan rizik od nastanka tromba. Kako je ova pojava najčešći uzročnik srčanog i moždanog udara, preporučuje im se konzumiranje soka od paradajza, s tim što je potrebno istovremeno smanjiti unos natrijuma.

 

Srčani bolesnici bi, iz istog razloga, trebalo da konzumiraju sok od paradajza, kao i zbog visokog sadržaja kalijuma. Preporuka za uzimanje soka je 2 dl svježe pripremljenog napitka svakog dana.

 

Kako napraviti domaći sok od paradajza:

 

Staromodni način izrade soka od paradajza je iznimno lagan i nema potrebe za sokovnikom. U pitanju je jednostavan proces pomoću kojeg ćete dobiti staklenke savršeno očuvanog soka.

 

Potrebno je dobro oprati paradajz, a zatim ukloniti jezgru, korijen peteljke i sva oštećena mjesta na paradajzu. Nakon toga ga treba izrezati na četvrtine i staviti u lonac. Uključite plamen i pirjajte 30 minuta, ili dok paradajz potpuno ne omekani.

 

Protisnite ga kroz mlin za hranu, sito ili pasirku kako biste potpuno odvojili sok od komadića paradajza. Vratite sok na štednjak i dodajte sve začine koje ste izabrali i koji odgovaraju vašem ukusu.

 

Dovedite sok do vrenja kako biste povezali arome unutar soka i dali im iznimnu notu. Uživajte uz ovaj ukusa, a prije svega zdrav napitak!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*