Dr Branimir Nestorović: Evo koja tri prirodna borca protiv virusa su bolja od bilo kog lijeka

Beograd, 29. maja 2020 - Nacelnik Odeljenja za pulmologiju i alergologiju na Univerzitetskoj decijoj klinici Tirsova Branimir Nestorovic. Panel 3 "U susret drugom talasu" na medjunarodnoj konferenciji "Svet posle virusa korona" u okviru inicijative "Beogradski strateski dijalog". FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bs

Prof. dr Branimir Nestorović pulmolog i alergolog na Univerzitetskoj klinici „Tiršova”, govorio je o gripu, virusima, prirodnim lijekovima i tome da li ima svrhe vakcinisati djecu protiv gripa.

„Grip je popularna bolest. Prošla godina je donijela rezultate nekih novih istraživanja i promjenila naše mišljenje o gripu. Iako ste sigurno mnogo puta u životu za sebe rekli da imate grip, to u većini slučajeva nije bilo tako. Samo jednom u deset godina se može oboljeti od gripa. Otprilike 4-5 puta u životu. Ovo ostalo su bolesti koje liče na grip.”

 

Doktor Nestorović dodaje da je priča o gripu uvijek malo „naduvana” i da svi mi svi moramo da preživimo određeni broj infekcija u životu, ali da je u rijetkim slučajevima u pitanju pravi grip.

 

Govoreći o tome kako se virusi šire i opstaju na niskim temperaturama, doktor Nestorović kaže da virusi imaju izvjesni omotač koji ih štiti tokom zime, te da ispod nule mogu da žive i do pola sata.

Ljeti, opstaju čak 10 sati. „Ako se neko nakašlje i uzme ove novine, a vi ih uzmete u narednih deset sati, možete se razboljeti.” dodaje.

 

Doktor Nestorović navodi i da su istraživanja pokazala da nama virus gripa zapravo ništa ne radi kao takav. On aktivira naš imuni sistem pa se onda on „okreće” protiv nas.

 

Kada je reč o djeci i visokim temperaturama on kaže da, ako je dijete dobro raspoloženo i ima temperaturu, to je beznačajno. Tek ako je dijete kilavo, spava mu se, leži, loše izgleda, odmah se javite ljekaru, a prethodno pokušajte da spustite temperaturu antipireticima i rashlađivanjem.

 

„Pokazalo se i da gomila prirodnih lijekova ima odlična dejstva. Konkretno, odlična stvar je zova – sok od crne zove. U Izraelu je grupa naučnika pokazala da je ona osam puta bolja u borbi protiv gripa od bilo kog lijeka.

 

Ali samo kao sok, ako se ovako konzumira može da bude otrovna. Sok mogu da konzumiraju i bebe.” – otkriva doktor Nestorović.

 

„Takođe, sve crveno voće sadrži antocianine, materije koje se vezuju i sprečavaju virus da uđe u ćeliju. Sve crveno voće – aronija, borovnica, ribizle, maline.

To su antivirusni lijekovi i najbolji vid prevencije. Osim toga, Američka akademija za porodičnu medicinu preporučuje i preventivno uzimanje cinka u niskim dozama – 5-7 mg za decu, 10-15 mg za odrasle, od oktobra do aprila.

 

To je odlično kao prevencija i u liječenju respiratornih infekcija. Cink stimuliše imunitet i blokira receptore gde se vezuju virusi, ali i bakterije.

 

Zauzima njihovo mesto i sprečava da se oni tu vežu. Deca koja uzimaju cink dokazano imaju pet puta ređe proliv, tri puta ređe infekcije, viši koeficijent inteligencije i bolje su rasla.” – objašnjava doktor Nestorović.

 

Na pitanje voditelja da li treba vakcinisati djecu protiv gripa, odgovara da je problem sa vakcinama dvostruk. Prošle godine objavljen je, kaže, veliki rad u kojem se tvrdi da vakcinu možda pravimo pogrešno.

 

Drugi problem je taj što na najrizičnije kategorije za oboljevanje od respiratornih infekcija, a to su mala djeca i stari, vakcine najslabije djeluju.

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*