DR NESTOROVIĆ: ISHRANA PROTIV KARCINOMA

Do 2035. godine 24 miliona ljudi u svetu će godišnje obolevati od karcinoma. Porast ovih bolesnika ukazuje na ono što ja smatram, da sadašnji način života i ishrane (bogat energijom u obliku fruktoze i masti), uz višak stresa i smanjenu fizičku aktivnost (uz sve ostale prateže faktore, kao što je zračenje električnih aparata i hemiju) prevazilazi sposobnosti kompenzacije tela.

 

Jedna grupa ćelija (koju nazivamo karcinom), diže pobunu protiv takvog načina života (ili produženog samoubistva). Danas se pokazalo da odredjene namirnice poseduju izuzetan kapacitet u suzbijanju nastanka karcinoma (bilo u prevenciji i u toku lečenja).

 

Alkalna hrana

 

Hrana koja stvara kisele radikale pojačava sklonost ka širenju tumora. pH prganizma je inače blago alkalan (ispod 7,4). Trebalo bi uzimati od ukupnih kalorijskih 80% alkalnu hranu (sveže voće i povrće, orašaste plodove, leguminoze, semena.

 

Voće: razne vrste bobičavog voća (borovnice, maline, kupine itd), jabuke, kajsije, avokado, banane, limun, urme. Posebno alkalne su dinje i limun.

 

Povrće: artičoke, asparagus, cvekla, brokoli, kelj, kupus, šargarepu, celer, krastavce, djumbir, luk, spanać, paradajz.

 

Integralne žitarice: Ovas, raž, pirinač.

 

Leguminoze/orašasti plodovi: Lešnici i orasi,soja, grašak.

 

Seme: Alfalfa, čia, susam.

 

Krucifere

 

Više puta sam pominjao sulforafen iz krucifera, sa odličnim antitumorskim efektima. Tu spadaju uz brokole još kupus i kelj. Uz to sarže indole i izocijanaje, takodje antikarcinogene supstance.

 

Zelena hrana

 

U našim uslovima se najlakše nalaze spanać, hlorela i spirulina. One sadrže velike količine hlorofila, koji je antikarcinogen, ali i podmladjuje. Postoje studije da ova vrsta hrane smanjuje veličinu tumora.

 

Crvena hrana

 

Istraživanja su pokazala da crvena hrana (jagode, paradajz i trešnje) deluju dobro u lečenju karcinoma. Likopen i karoten su antitumorske supstance. Uz to su jaki antioksidansi.

Vlakna

 

Ona nisu hrana, ali se nalaze u voću i povrću. Procena je da je potreban unos najmanje 30 g dnevno vlaknaste hrene (većina stanovnika Zapadne Evrope ne uzima ni polovinu te količine).

 

Maslinovo ulje

 

Ima brojne antitumorske materije. Oleokanteni iz maslinovog ulja selektivno se ugradjuju u membranu tumorskih ćelija, čineći je vulnerabilnom na delovanje drugih antitumorskih agenasa. Ipak, treba imati na umu da jedna kašika maslinovog ulja ima 120 kalorija, pa ne treba uzimati prevelike količine.

 

Sokovi

 

Sveže iscedjeno voće i povrće ima dobra antioksidativna i antitumorska dejstva. Šargarepu uvek treba malo razblažiti vodom (ima visok sadržaj šećera, što može biti opasno kod dijabetičara).

 

Zeleni čaj

 

Zeleni čak prevenira karcinome kože, pluća, jednjaka i želuca, pankreasa i bešike. Usporava razvoj nekih vrsta leukemije.

 

Pečurke

 

Maitake pečurke povećavaju aktivnost T limfocita, povećavajući ubijanje tumorskih ćelija. Šitake i reši imaju jaka antitumorska dejstva u životinja. Šampinjoni inhibiraju aromatazu, smanjujući nivo estrogena (dobro dejstvo kod karcinoma dojke), ali pomaže i muškarcima sa niskim testeronom.

 

Alge

 

One se hiljadama godina koriste u kineskoj medicini za lečenje tumora.

 

Začini

 

Začini imaju brojna povoljna dejstva, a crni biber i seme crnog kima se izdvajaju po antitumorskim efektima. U sredinama gde se biber koristi u velikim kolčinama, nema mnogo karcinoma debelog creva.

 

Ruzmarin sprečava oštećenje DNK koje izazivaju karcinogeni agensi. Kapsaicin iz ljute paprike ili čilija ubija ćelije karcinoma prostate. Peršun ima dobro dejstvo kod karcinoma pluća i dojke.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*