GRICKAJTE IH, NEĆETE SE POKAJATI: Evo kako sjemenke bundeve utiču na naše zdravlje

Moćne sjemenke bundeve se u svrhe prirodnog liječenja koriste već dugi niz godina. Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K.

Danas vam donosimo odlične zdravstvene prednosti koje imaju sjemenke bundeve i par razloga zašto ih jesti.

Veoma su dobre za zdravlje prostate

Ulje od sjemenki bundeve se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije).

Ublažavaju simptome menopauze

Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, sjemenke bundeve su odličan izbor. One regulišu toplotne nalete, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promjena raspoloženja. Naučnici su dokazali da takođe povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulišu krvni pritisak.

Regulišu naš holesterol

Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve loš holesterol mogu smanjiti za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Štite od dijabetesa

Semenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su učinkovite u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na inzulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju sjemenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Poboljšavaju raspoloženje

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Veoma su dobre za smanjenje stresa i anksioznosti.

Olakšavaju artritis

Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve imaju antiupalno djelovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g sjemenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa.

Sprječavaju nastanak osteoporoze

Osobe kojima u tijelu nedostaje cinka trebaju razmisliti od tome da počnu grickati sjemenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje sjemenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrijednosti cinka.

Uzmite i vi poneku sjemenku bundeve, ukusne su, ali i zdrave.

Izvor: kucnilekar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*