IZ BAKINE KUHINJE: 15 načina upotrebe jabukovog sirća za koje možda niste znali..

Jabukovo sirće ima ogroman broj benefita po naše zdravlje i izgled, ali za neke možda niste nikada ni čuli.
Danas smo sastavili listu tegoba kod kojih sirće od jabuke može pomoći.

Dobro radi kod gubitka kose

Ukoliko imate problema da gubitkom kose ili stanjivanjem dlake, jabukovo sirće vam može pomoći. Ono je puno nutrijenata i regulirat će pH vrijednost kože glave. Takođe se pokazalo da dovodi do debljanja dlake i uklanjanja ćelija mrtve kože koje mogu da spriječe rast kose, a pomaže i sa svrabom kože glave i peruti.

Za astmu

Ukoliko imate problema sa disanjem, bitno je da koristite tretman koji vam je ljekar prepisao, ali isto tako možete da koristite jabukovo sirće kao prirodni lijek koji može dodatno da pomogne.

Kašalj

Suh kašalj je bolan i veoma iritantan. Ukoliko tražite prirodan lijek, jabukovo sirće može biti od pomoći, bez štetnih hemikalija i lijekova.

Dijareja

Jabukovo sirće je odličan lijek za dijareju. Djeluje kao antiseptik, pa se bori sa bakterijama koje mogu da izazovu dijareju, a visok sadržaj pektina ublažava iritaciju crijeva. Preporučuju se mješavina dvije kašike sirćeta u 250 ml vode, tri puta dnevno.

Vrtoglavica

Iskustvo je pokazalo da jabukovo sirće može da pomogne sa vrtoglavicom, a pretpostavlja se da je to zbog uticaja na krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Infekcija uha

Pomiješajte jabukovo sirće, alkohol i vodu u jednakim dijelovima.

Natopite komad vate u ovu mješavinu, stavite ga u uho i ostavite da stoji pet minuta. Zatim izvadite vatu i lezite tako da tečnost izađe iz uha.

Ekcem

Pijte tri puta dnevno dvije kašike jabukovog sirćeta sa kašikom meda u čaši vode ili mažite na kožu mješavinu pola čaše vode i jedne kašike jabukovog sirćeta.

Glavobolja

Jabukovo sirće zbog svog bogatstva nutrijenata može da ublaži migrene i glavobolje. Probajte i uvjerite se da funkcionira.

Artritis

Jabukovo sirće u kombinaciji sa medom može da se koristi za liječenje artritisa. Može da se nanosi na bolne zglobove ili da se pije kao rastvor tri puta dnevno.

Zamor

Ukoliko imate problem sa hroničnim umorom, znači da je vašem organizmu potrebna pažnja. Većina ljudi sa ovim problemom ne spava dovoljno. Pomiješajte šolju meda i 3 kašike jabukovog sirćeta, pa uzmite jednu kašiku ove mješavine prije spavanja. Ukoliko ne zaspite za sat vremena, ponovite postupak.

Kod visokog krvnog pritiska

Ukoliko imate problem sa visokim krvnim pritiskom, preporučuje se da pijete dvije kašike jabukovog sirćeta dnevno sa 250 ml vode, tri do četiri puta dnevno.

Za bubrege i bešiku

Konzumiranje razblaženog jabukovog sirćeta će pomoći u održavanju blago kisele sredine u vašem urinarnom traktu. Time će se smanjiti razvoj bakterija koje mogu da prouzrokuju infekcije.

Problem sa viškom kilograma

Ukoliko želite da se riješite suvišnih kilograma, preporučuje se da svako jutro prije jela popijete dvije kašike jabukovog sirćeta u čaši vode, a možete i tokom dana da napravite istu mješavinu i da je pijuckate uz obrok kako biste spriječili prejedanje i poboljšali varenje.

Začepljen nos

Jabukovo sirće može da se koristi za inhalaciju, čime se eliminira zapušenost i upala koja je možda dovela do tog stanja.

Za izbjeljivanje zuba

Možete da istrljate zube jabukovim sirćetom da biste ih izbijeljeli ili da pomiješate kašiku sirćeta i čašu vode i koristite kao vodicu za ispiranje usta.

Možda i vašim prijateljima dobro dođe jabukovo sirće za neku od ovih tegoba.

Izvor: zdravlje.avaz.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*