KORISTITE LI ČUVARKUĆU: Ovako se miješa sa medom, a učinak ostavlja bez riječi..

Koristite li čuvarkuću? Možda će vas ovaj članak potaknuti na to.
Veliku otpornost čuvarkuće najbolje opisuje njeno latinsko ime Sempervivum, što u prevodu znači “uvijek živa”.

Na našim područjima češće služi kao ukrasna nego ljekovita biljka, ali je zaista itekako zdrava.

Neki od nas možda je se sjećaju i kao biljku s kojom su vam u djetinjstvu liječili bolove u uhu.

Sastav i ljekoviti učinci čuvarkuće

Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Veoma dobar prirodni lijek za uhobolju

Čuvarkuća je stari narodni lijek za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak skrućene smole u uhu i uopšteno smanjuje bol.

Da bi se njome liječili dovoljno je istisnuti 2 do 3 ml soka iz lista, ukapati u uvo, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri van iz uha.

Moćan je lijek za kožne bolesti i rane

Čuvarkuća ima slično djelovanje aloe veri, koja je poznata u lečenju različitih kožnih tegoba. Ova biljka se smatra jednim od najsigurnijih lijekova za širok spektar kožnih bolesti.

Problematično mesto jednostavno premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od prerezanog lista.

Sok od čuvarkuće

Sok čuvarkuće sadrži polisaharide i antibakterijske spojeve koji se uspešno bore protiv bakterija. Pomaže i kod nervnih smetnji, strahova i padavice, te protiv crijevnih parazita. Može se piti ili grgljati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uva i grla.

Čuvarkuća sa medom

Ova smesa pomaže kod mioma i cisti na maternici te probleme sa štitnom žlijezdom. Pomiješana s vrućom vodom, smjesa čuvarkuće i meda snižava temperaturu. Sameljite 750 g listova čuvarkuće i pomiješajte ih sa kilogramom meda. Uzimajte jednu kašiku ujutro na prazan želudac i tokom dana jednu do dve kašičice.

Čuveni čaj od čuvarkuće

Čaj od čuvarkuće izvrstan je kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, proliva i čireva. Kuvajte 10 g svježe ili 12 g osušene čuvarkuće 15 minuta u 250 ml vode. Procijedite i pustite da se ohladi. Ujutro natašte popije čašicu čaja, a nakon toga svaki sat po jednu kašičicu čaja.

Zanimljivo je da čuvarkuća deluje i nakon zamrzavanja. To je logična posledica njene visoke tolerancije na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u zimskim uslovima. Bere se od marta do oktobra, a ako je u tegli onda i tokom čitave godine. Trudnice i dojilje trebaju izbegavati čuvarkuću.

Zato iskoristite i vi čuvarkuću na neki od ovih načina…

Izvor: stil.kurir.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*