LIJEČI BRONHITIS, BRADAVICE, VISOK PRITISAK, A POSEBNO JE DOBAR ZA DIJABETES: Svakog jutra pijte jednu čašu ovog čaja

Smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima. Svježe smokve sadrže karotene, tanine, lutein ali i vitamine A, E i K. Antioksidansi su značajni jer sprječavaju prevremeno starenje, demenciju i kardiovaskularne bolesti. Smokve imaju niskokalorične vrijednosti – 100 grama sadrži samo 74 kalorije.

Kako su bogate vlaknima, pomažu u mršavljenju i održavanju željene težine. Naučno je dokazano da klorogenska kiselina koju sadrže smokve uravnotežava nivo šećera u krvi.

 

Smokve mogu da reše i problem sa bradavicama i kurjim očima. Napola prerezanu svježu smokvu stavite na bolno mesto preko noći i Ujutro uklonite smokvu i operite stopalo u vrućoj vodi.

 

Suve smokve su takođe blagotvorne na zdravlje. Sadrže značajne količina vitamina grupe B kao što su niacin, piridoksin, pantoten i folna kiselina, a koji su značajnu za pravilno funkcionisanje mozga. Takođe, sadrže kalcijum, cink, kalijum i selen.

 

Čaj od lista smokve je “leči” bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki pritisak, kožne probleme i čireve, a posebno se preporučuje kod regulisanja šećera u krvi.

 

Priprema čaja od lista smokve

 

Tri čajne kašikice suvog lišća smokve prelijte šoljicom (2250 ml) kipuće vode. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta, pa potom procedite. Svakog jutra, popijte jednu čašu ovog čaja uz doručak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*