NAVIKE KOJE TREBAMO PROMIJENITI: Ovih deset stvari uveliko štete našim bubrezima

Naši bubrezi su upareni organ,a smatraju se jednim od najvažnijih u ljudskom tijelu.
Ovaj organski filter ima težak zadatak da očisti krv od svih vrsta toksina, mikroba i infekcija.

Bubrezi takođe regulišu tjelesnu ravnotežu vode i soli, krvni pritisak i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Većina nas je upoznata sa štetnim navikama koje remete rad bubrega, ali ni ne razmišljamo o njihovim opasnostima. Dnevni Magazin danas priča o tome koliko treba da vodimo računa o našim bubrezima.

Navike koje štete našim bubrezima:

Alkohol i pušenje

Već dugo je dokazano da pušenje i pijenje alkohola štetno utiču na zdravlje. Loše navike narušavaju funkcionisanje bubrega, jer nisu u stanju da se izbore sa velikom količinom toksičnih supstanci koje su ušle u tijelo.

Nedostatak sna

Činjenica je da se noću tkivo bubrega obnavlja. Ako stalno ne spavate dovoljno, ovaj proces ne radi u potpunosti, što uskoro može dovesti do poremećaja u radu organa. Jako je bitno spavati dugo i u pravo vrijeme.

Pijenje velike količine kofeina

Kofein, koji se nalazi u kafi i raznim bezalkoholnim pićima, u velikim količinama štetan je za tijelo u cjelini, a posebno za bubrege. Ima jaka diuretička svojstva, dehidrira tijelo i primorava bubrege da rade u praznom hodu, što ih dodatno opterećuje.

Pasivni način života

Često, posebno kod sjedećeg posla, dolazi do zagušenja u bubrezima. Da biste uspostavili pravilnu cirkulaciju krvi, svaki sat napravite malo prošetajte ili se istegnite. Redovno vežbanje pomoći će u sprečavanju kamenaca u bubrezima.

Nedostatak vitamina B6

Da bi bubrezi savršeno funkcionisali, potrebno je unositi u proseku 1,3 ml vitamina B6 dnevno. Nalazi se u piletini, ribi, krompiru i mnogim vrstama voća, osim agruma.

Neblagovremeno pražnjenje bešike

Neprekidno zadržavanje urina u bešici može dovesti do otkazivanja bubrega i inkontinencije. Stoga, upamtite pravilo: „Čim ti se ide – idi..“!

Višak natrijuma

Glavni izvor natrijuma za ljude je kuhinjska so. Ali ako to zloupotrijebite, bubrezi, kao glavni regulator metabolizma vodene soli, možda se neće dobro nositi sa svojim radom.

Rigorozne dijete

Dijeta sagorijevanja masti u osnovi izlaže bubrege i oduzima im odbranu. Kao rezultat, oni dobijaju dvostruki udarac: s jedne strane, filtriraju krv neuravnoteženim tempom, a sa druge čak ne dobijaju ni korisne supstance.

Višak proteina

Proteini nisu u stanju da se akumuliraju u tijelu poput masti. Zbog toga sav višak proteina i njegovi proizvodi razgradnje takođe povećavaju teret na bubrezima. Ako se bubrezi ne mogu nositi sa izlučivanjem ovih metaboličkih proizvoda, tada se u njima mogu stvoriti kamenčići.

Ne pijemo dovoljno vode

Da bi bubrezi pravilno funkcionisali, kao i svi organi, morate piti dovoljno vode. Voda bukvalno ispire tosine iz tijela.

Zdravlje naših bubrega je samo u našim rukama, sretno!

Izvor: dnevni.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*