Ne spavajte, Gospodin dolazi: Upozorenje o Isusovom drugom dolasku koje trebamo čuti

Ne spavajte, Gospodin dolazi! Ovo je Isusovo vlastito upozorenje koje trebamo čuti. Vrlo je jasno, vrlo praktično, vrlo pronicavo.

”Dakle: bdijte, jer ne znate u koji dan dolazi vaš Gospodin…  Zato i vi budite pripravni, jer će Sin Čovječji doći u čas kad se ne nadate” (Mt  24,42.44).

Ovo upozorenje za nas uzimamo kao što je bilo i za ranu Crkvu, a mogli bismo reći i iskrenije ili barem snažnije, jer (dvadeset) stoljeća dovelo nas je bliže tom ostvarenju. Ovo je vlastito Gospodinovo upozorenje. Vrlo je jasno, vrlo praktično, vrlo pronicavo. Uzmimo ga sljedećim redom:

Naš Gospodin će doći

Njegovo ime je Gospodin, Gospodar, Vladar – sama riječ koja se primjenjuje za Jahvu. Njegovo ime je naš, ili vaš, Gospodin – ”vaš Gospodin”. Na taj način povezan je s nama i mi s Njim kao prijateljem, gospodarom, učiteljem, kraljem. Naš Gospodin će doći! To je jedna od velikih pouzdanosti nepoznate budućnosti. On može kasniti, ali će na kraju doći. Mogu se pojaviti prepreke, ali On će doći.

Crkva može biti hladna, ali On će doći. Zemlja može misliti da Ga ne treba, ali On će doći. Izrugivač može reći: ”Gdje je njegov obećani dolazak?”, ali On će doći. Sotona može činiti sve u svojoj moći kako bi se tome suprotstavio, ali On će doći. To je velika izvjesnost budućnosti koju su nam Krist i Njegovi apostoli navijestili. Naš Gospodin će doći!

Ne znamo u koji čas

Otac zna, ali mi ne znamo – ni čovjek, ni anđeo, ni crkva, ni ijedan svetac, pa čak, rečeno je, ni Sin. To je jedna od velikih tajna Božjih. Da je to tako rečeno za čovjeka, lako je shvatiti; ali zašto je to tako za anđele i zašto je to tako za Sina, nije naše da o tome govorimo. To mora biti važna tajna kad je tako ograničena na Oca samog. Ona mora služiti nekoj specifičnoj svrsi. Što je to, sad ne znamo, ali saznat ćemo kasnije. Čas je, bez sumnje, određen u Božjem naumu, ali spoznaja o tom vremenu zadržana je od nas.

Dakle, oni koji pokušavaju odrediti čas, čine pogrešku, tražeći da iznude tajnu od Boga. Oni koji zanemaruju čitaj taj predmet, jer je ta tajna povezana s tim, čine pogrešku. Oni koji izruguju čitav taj predmet zbog nesmotrenih ciljeva ili jadnih pogrešaka nekih takozvanih tumača proročanstava, čine krivo. Tako, mi znamo i m i ne znamo – ni znamo da će doći; mi ne znamo kada.

Bdijmo

Poput stražara na kuli, poput vojnika s neprijateljem na vidiku, poput kormilara sa stijenama i tjesnacima na svim stranama, poput domaćina koji strepi od ponoćnog razbojnika – bdijte! Nemojte zaspati. Ne ulijenite se. Uvijek gledajte. Razlog tome je da Gospodin dolazi, a mi ne znamo u koji čas.

On ilustrira svoje upozorenje ovako: Ako bi domaćin znao da će lopov doći u određeni sat, bdio bi, a još mnogo više ako ne bi znao sata. No on jednostavno zna da će doći. Tako i mi; jednostavna spoznaja da će Gospodin doći treba učiniti da bdijemo – čak ako bismo i znali kada, a koliko više kad ne znamo. Pazimo da ne budemo lišeni svoje straže od nas samih, ili tijela, ili sotone, ili svijeta. Ne spavajmo kao drugi, nego bdijmo i budimo trijezni!

Budimo spremni

Možemo bdjeti, ali ipak ne biti spremni. Naš Gospodin ustraje na jednome i drugome. Vi ste moji učenici, budite spremni! Vi ste sveti, budite spremni! Što je spremnost? Postoji (1) spremnost položaja – ”po njemu ste i vi ispunjeni” (Kol 2,9); ”po milosti u kojoj se nalazimo” (Rim 5,2); (2) spremnost odjeće –  trebamo imati čist i bijel lan, Kristovu pravednost; (3) spremnost srca i duše – moramo ljubiti Njega i Njegovo objavljivanje. Naša čežnja mora biti za Njim; Moramo imati Duha koji prebiva u nama i koji nas je zapečatio; (4) spremnost duhovnog stanja – ulje ne samo u našim svjetiljkama, nego i u našim posudama, samoga Duha Svetog. Budite spremni – još uvijek viče Gospodin.

Upozorenje

Prvo, lijenom vjerniku. Ne spavaj! Probudi se! Pazi da ne padneš ni pod kakav utjecaj koji će te učiniti ravnodušnim na pojavu Gospodnju! Pazi na svjetovne argumente; pazi na licemjerne duhovne argumente; pazi da ne pobrkaš smrt i Kristov dolazak; pazi na pogreške i obmane ovog vremena.

Drugo, neodlučnom vjerniku. Uznemiren si, ali nisi još odlučio. Voljan si biti kršćanin, samo ne još. Želiš biti Isusov sljedbenik, ali želiš živjeti u kompromisu ili odlažeš tu stvar. Nemoj se varati; Bog se ne da ismijavati. Odmah donesi odluku da ne bi Gospodin došao i završio tvoje oklijevanje.

Treće, bezbrižnima. Svijet je sav bezbrižan; glasno spava i sanja svoje snove o taštini; uživa u grijehu, ispraznosti, luksuzu, zadovoljstvu i radosti. Krist Govori: Probudi se; ne spavaj više! Probudi se, kako te Gospodar ne bi našao da spavaš. Probudi se da bljesak Njegova osvetničkog mača ne bi bio prva stvar koja te probudila!

Autor: Horatius Bonar

Leave a Reply

Your email address will not be published.