Nećeš naći svoj mir na mjestima na kojima ga uvijek očekuješ!

Nećeš naći svoj mir na mjestima na kojima ga uvijek očekuješ.

Nekada su to putovi koji su ti zadnji izbor, nekada su to mjesta za koja se nikada ne bi sjetio ili koja bi uvijek prije mimoilazio. A nekada se jednostavno samo radi o tvojoj odluci da promijeniš tvoj život, presložiš prioritete, i shvatiš da mir nije neka idila koja te čeka s druge strane oceana, već put u središte tvoga bića i upoznavanje sa onim što se u njemu nalazi.

Jedan je put do mira, oslobodi se zamjeranja ljudima, pusti tko ti je što učinio, kakve su čije bile namjere, oslobodi se primisli koliko se kome treba vratiti za to što ti je učinio. Ti nisi sudac. Nauči zaštititi sebe, nauči se odmaknuti od onih koji te povrijeđuju, nađi zaštitu u onima koji te vole a one druge pusti da se nose sa sobom i svojom savješću. Možda su je i razorili ali to nije tvoj problem već njihov.

Jednostavan je put do mira, priznaj da ti strahovi i sumnje ničemu ne služe, priznaj da te ničemu ne vode, priznaj da je život bez njih bolji. Pa što im onda pribjegavaš? Zašto misliš da te manje košta nalaziti se u njihovoj pokornosti, nego im se jednom zauvijek suprotstaviti i započeti svoju životnu priču pisati na drugačiji način. Ne gledati na ono što je bilo, već usmjeriti se na ono što je sada pred tobom.

Nije ovaj svijet crno-bijeli i nema lagane staze do mira, treba proći težak put i naučiti cijeniti ono što je vrijedno a zanemariti ono što te se ne tiče.  Ne možeš biti nesretan ako si u miru sa drugima i sobom i ako znaš što od svoga života hoćeš i na putu si da to ostvariš. Ne možeš biti nemiran kada te nije briga što će drugi ljudi reći i kako će te gledati. Naći ćeš svoj mir kada u svom srcu osjetiš da život može biti sjajan iako se nisu ostvarile sve tvoje želje ali je ipak ispalo bolje nego što si zamišljao.

Mario Žuvela

Leave a Reply

Your email address will not be published.