Osnovna pravila za srećan brak – Razločitosti se možda privlače, ali i stvaraju velike sukobe

Različitost supružnika u braku nije stvar koja se ne može prevazići, ali nije ni nešto što sjajno utiče na brak.
Naučnici su godinama pokušavali da pronađu “tajnu” srećnih veza anketirajući hiljade parova. Naravno, niko nema univerzalan odgovor na pitanje šta je potrebno da bi oba partnera uživala u braku. Ali ipak, postoje određeni obrasci koje treba uzeti u obzir ako želite sreću u bračnom životu.
Ovo su neki od osnovnih uslova potrebnih za sretnu vezu: 1. Zajednički ciljevi, životne vrijednosti i pogledi na svijet. Što ih je više, to je brak jači. Kad partneri na mnoge stvari gledaju na isti način to smanjuje rizik od sukoba. 2. Razumijevanje.
Čak i ako imate zajedničke ciljeve, ali nemate razumijevanje za stavove svog supružnika i za suprotnosti u vašim ličnostima – može doći do sukoba. 3. Psihološka zrelost. Ako su partneri u različitim destruktivnim psihološkim pozicijama to negativno utiče na odnos.
Da bi brak bio ispravan potrebno je da oba partnera budu na istoj talasnoj dužini. 4. Postavljanje i poštovanje granice. (psihološke, materijalne, duhovne). Oba supružnika trebaju glasno reći sve granice koje žele da se poštuju. Ako to ne učinite nikada nećete imati normalan odnos.
Dovodite se u situaciju da se nervirate što vaš supružnik radi stvari za koje ni ne zna da vas nerviraju. 5. Ne nametati svoje mišljenje. Možete podstaknuti svog partnera, možete ponuditi svoju pomoć i dati savjet ali nikada ne bi trebali nametnuti svoje mišljenje.
6. Sposobnost efikasnog prevazilaženja neizbežnih kriznih trenutaka u zajedničkom životu. Za to su potrebne vještine kontrole emocija i logičkog razmišljanja. 7. Stvaranje sigurnog okruženja za razjašnjenje konfliktnih situacija. Unaprijed razvijte pravila i rješenja uz pomoć kojih možete riješiti sve svoje probleme.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*