PETNI TRN I BOL U PETAMA – Oslobodite ih se na ovaj način

Bol u petama je nešto što nam je zasigurno već svima poznato., danas ćemo pisati o čestom uzroku te boli, a to je petni trn.
Takođe vam donosimo i nekoliko savjeta kako se riješiti boli u petama, kao i samog petnog trna ukoliko je nelagoda uzrokovana njime.

Petni trn je izbočenje na petnoj kosti, a najčešće prema dole, smatra se da je to reaktivno stvaranje kosti usljed hroničnog preopterećenja, ona se nadraživanjem prilikom hodanja upali i tada izaziva bol.

Javlja se češće kod starijih osoba i osoba koje zbog profesije kojom se bave puno stoje. Karakteriše ga snažaan bol u sredini pet.

Bolni simptomi se javljaju kod prvih koraka nakon spavanja ili predugog sjedenja, pojavljuju se u oblasti pete ili na njenoj unutrašnjoj površini. Bol u peti moze biti toliko nepodnošljiv da se ljudi žale na osjecaj prisustva eksera u peti.

Tradicionalne metode liječenja smatramo veoma efikasnim. Isprobali smo ih nekoliko, a sve su se na svoj način pokazale efikasnim.

Donosimo vam savjete koji pomažu:

  • Jednostavno liječenje bola u peti je – polako, više puta dnevno udarati petom po podu, sto povećava cirkulaciju i metabolizam kalcijuma, sprečava taloženja soli.
  • Odlična je krema od ljutih papričica i maslinovog ulja, djeluje umirujuće na bolne pete
  • Kod jakih bolova pomažu obloge od krompira. Treba oprati krompir i narendati ga zajedno sa ljuskom. Smjesu staviti na gazu i pričvrstiti na bolno mjesto. Umotati najlonskom kesom i obuti na noge čarape. Obloge menjati svakodnevno. Trajanje tretmana je 7-8 dana.
  • Oblog sa medom i soli. Pomiješajte med i so u istoj proporciji (1:1) i obilno namažite bolno mesto. Od gore staviti komadić gaze, zalijepiti flasterom i umotati najlonskom kesom. Obuti čarape i prespavati u njima.

Ovakve obloge sam stavljala svekrvi svako veče. Poslije trećeg tretmana bolovi su se umanjili, a poslije desetog i potpuno nestali.

Predložit ću vam još jedan recept protiv bolova u peti, koji je korstila moja komšinica i po njenim riječima je izuzetno dobar.

Čuvena tinktura sa aspirinom

  • 10 tableta aspirina (od 200mg) isitniti u prah i zaliti sa 250 ml komovice (ili 70%-nim medicinskim alkoholom) i ostaviti da odstoji 1-2 dana.

Svako veče promućkati tinkturu i umočiti u nju komadić savijene gaze. Oblog staviti na petu, umotati najlonskom kesom i obuti čarapu. Ostaviti preko noći.

Ujutru oprati vodom, obrisati i namazati nekom masnom kremom za noge. Poslije 10 tretmana stopala i pete su se očistile od grube koze i naslaga. Uzgred, stopala mozete čistiti četkom ili kamenom za pete, a poslije nanijeti kremu.

Ono što takođe dobro dođe je uvođenje u ishranu nekoliko namirnica poput kurkume, suvih šljiva, te čaja od đumbira.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći kod boli u petama.

Izvor: uspesnazena

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*