POSEBAN LIJEK ZA PLUĆA: Pripremite ga na ovaj način jer liječi sve respiratorne tegobe…

Pripremite ga na ovaj način jer liječi sve respiratorne tegobe…

Origano se vrlo često koristi kao začin i dodatak mnogim jelima, a da li ste znali da ova začinska biljka ima i neverovatna lekovita svostva? Od davnina se u narodnoj medicini koristi kao antibiotik i lek za sve respiratorne tegobe. Iako se primarno koristi za bolesti pluća, to nije njegovo jedino lekovito svojstvo. Zbog svojih snažnih antibakterijskih, antitumorskih i protivupalnih svojstava, origano ima mnogo zdravstvenih prednosti. Bogat je vitaminima A, C, E i K, vlaknom, kalcijumom, manganom, magnezijumom i gvožđem, a njegova lekovita svojstva su dokazana mnogim studijama. Čaj može biti pripremljen sa svežim ili suvim origanom, a kada se pomeša sa majčinom dušicom, dobija se vrlo moćan narodni lek za respiratorne organe. Majčina dušica deluje umirujuće, a kod akutnog ili hroničnog bronihitisa deluje veoma efikasno jer sadrži moćna antioksidantna svojstva.

 

Za pripremu čaja će vam biti potrebno:

 

– 2 kašike origana

 

– 1 kašika majčine dušice

 

– malo meda

 

Priprema i primjena:

 

U prokuvalu vodu stavite origano i majčinu dušicu i ostavite poklopljeno da odstoji sat vremena. Nakon toga popijte šolju ovog napitka.

 

Osim plućnih bolesti, origano je dobar i za lečenje:

 

– artritisa

 

– bola u mišićima

 

– akni

 

– nadutosti

 

– glavobolje

 

– gorušice

 

– alergija

 

– umora

 

– infekcija urinarnog trakta

 

– menstrualnih grčeva

 

Osim čaja, možete pripremiti i obloge, koje će pozitivno delovati na bronhije. Sve što vam je potrebno je ulje od origana koje ćete umasirati na grudni koš i vrat i utopliti peškirom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*