POZNATI HIRURG: Sve što znate o bolesti srca je laž, samo trebate uraditi ovo

Nakon ovih tvrdnji, medicinska zajednica smatra Landela ludim, iako je punih 25 godina bio zadužen za najkomplikovanije operacije srca.

 

Dr Dvajt Landel je napravio veliku pometnju kada je naveo da ne treba liječiti srčane bolesti statinima – lijekovima za snižavanje holesterola. On je iskusni kardiohirurg koji se penzionisao u bolnici u Arizoni. Dr Landel je nedavno dao sljedeću izjavu:

 

“Mi, doktori, sa svim našim obrazovanjem i autoritetom, često razvijamo jak ego, koji nam otežava da priznamo da nismo u pravu. Međutim, ja priznajem da nisam bio u pravu. Kao kardiohirurg sa 25-godišnjim iskustvom i sapreko 5.000 operacija na otvorenom srcu, osjećam da moram da ispravim stvar i jednu naučnu činjenicu.

 

Dugo godina sam radio sa istaknutim doktorima, pri čemu smo često razmjenjivali mišljenja. Stalno smo čitali novu naučnu literaturu, išli na obrazovne seminare i došli do zaključka da srčane bolesti nastaju usljed povišenog nivoa holesterola u krvi.

 

Jedina terapija za ovakve bolesti je bila ona koja snižava holesterol uz ishranu koja ograničava unos masti. Sve što je govorilo protivno ovom razmišljanju se smatralo glupošću i nesavjesnim liječenjem. Ja sada moram da kažem da takva terapija nema naučnu ni moralnu osnovu”, istakao je on.

 

Naravno, Landelova izjava izazvala haos u zdravstvu. Njegovom izjavom je poljuljana opravdanost uzimanja statina – lijekova za snižavanje nivoa holesterola.

 

Razlog zbog kojeg je njegova izjava izazvala toliku pometnju jeste taj što statini donose priličan profit. Samo u SAD oko 25% stanovništva uzima statine, a oni koštaju negdje između 53 i 600 dolara mjesečno.

 

Uprkos rasprostranjenosti ovih lijekova, širom svijeta svake godine i dalje veliki broj ljudi strada od srčanih bolesti.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*