PRIRODNI LIJEK ZA GLJIVICE NA NOKTIMA: Podmuklu bolest možete da sanirane BRZO, samo uradite ovo

Ukoliko primijetite određene promjene na noktima nogu u vidu zadebljanja ili drugačije boje, najvjerovatnije je u pitanju gljivična infekcija

Ukoliko imate neke vidljive promjene na noktima, malo je verovatno da se radujete kupovini novih sandala sa otvorenim prstima, lijepom vremenu ili odlasku na plažu i ljetovanju. Od ideje da budete bosi, prolazi vas blaga jeza. To najčešće zahtjeva da stručno zamaskirate svoje nokte ili da prihvatite neprijatnost kao normalan osjećaj.

 

Gljivice na noktima ne izgledaju privlačno, a u većini slučajeva nećete ih zamaskirati ni lakom za nokte. Ružna i kvrgava površina razlikuju se od glatke, čak i spod laka. Zapravo, ukoliko su vam nokti zadebljali, puni neravnina, iskrivljeni, onda ne treba da ih dodatno ističete lakom za nokte. Ne pokušavajte da ih krijete već da ih liječite.

 

Kako prepoznati gljivičnu infekciju

 

U početku je teško uočiti gljivičnu infekciju golim okom, a glavni simptomi su zadebljanje nokatne ploče, nokti postaju krti i lomljivi, gubi se prirodna boja i nokat dobija žutu boju, a u nekim slučajevima braon pa čak i crnu, javlja se neprijatni miris, a usred svega toga može doći i do podizanja nokatne ploče od podloge.

 

Kako bi se postavila prava dijagnoza potrebno je obratiti se lekaru, koji je specijalizovan za oboljenja noktiju i stopala.

 

Gljivice na noktima najčešće možete pokupiti na neki od sljedećih načina:

 

– hodajući bosi na vlažnim mestima kao što su bazeni, kupatila i slično.

 

– provodeći veći dio vremena u vlažnoj atmosferi, bilo da to od vas zahtjeva posao ili održavanje kuće.

 

– noseći sintetičke čarape i cipele koje ne omogućavaju disanje kože i apsorpciju znoja, već naprotiv pospješuju znojenje.

 

– deleći peškire, čarape ili obuću sa nekim ko ima gljivice na noktima

 

– koristeći inficiran materijal i opremu za nokte kod kuće ili u kozmetičkom salonu

 

– noseći vještačke nokte i slojeve laka preko već inficiranog nokta

 

Ko je u riziku da dobije gljivice

 

– oni koji su povrijedili nokat ili prste na neki način

 

– osobe sa dijabetesom

 

– ljudi koji imaju psorijazu

 

– starije osobe

 

– oni koji imaju lošiju cirkulaciju na rukama i nogama

 

– loš imunitet

 

– sporstisti ( koji češće borave bosi po svlačionicama, znoje se u obući i slično)

 

Kako se liječe gljivice na noktima nogu

 

Najčešće u liječenju ove vrste gljivica se koriste antimikotici, koji se primjenjuju lokalno, sistemski ili kombinacijom.

 

Ukoliko se antimikotici primjenjuju lokalno to podrazumeva nanošenje kreme koja u sebi sadrži lijek direktno na nokat zahvaćen gljivicom. Ako se primjenjuje sistemsko liječenje potrebno je lijek uzimati oralno u dozi koju prepiše ljekar. A kombinacija podrazumeva korišćenje krema u kombinaciji sa oralnim uzimanjem lijekova.

Terapiju prepisuje dermatolog na osnovu trenutne kliničke slike.

 

Prirodno liječenje

 

Soda bikarbona

 

Moguće je napraviti pastu od 1 kašike soda bikarbone i par kapi vode koja se nanese na zahvaćeni nokat. Pasta se drži oko pola sata nakon čega se ispere.

 

Takođe, možete u lavor tople vode sipati 2 supene kašike soda bikarbone i u ovoj kupki držati stopala pola sata. Nakon kupke bitno je oprati stopala čistom vodom i temeljno ih osušiti.

 

Jabukovo sirće

 

Jabukovo sirće je poznato po svom blagotvornom dejstvu, a kod gljivica na noktima nogu može pomoći ako se inficirani nokat ili nokti drže u rastvoru jabukovog sirćeta i vode. Pomešaju se jednake količine jabukovog sirćeta i vode i inficirani nokat ili cijelo stopalo se drže u tom rastvoru pola sata. Kao i kod kupke sa soda bikarbonom potrebno je na kraju stopalo oprati čistom vodom i temeljno osušiti.

 

Ulje origana

 

2 kapi origanovog ulja pomiješa se sa jednom kašikom maslinovog ulja. Ovakav rastvor nanese se na nokat. Ulje origana djeluje kao prirodni antimikotok (sredstvo protiv gljivica)

 

Limunov sok

 

Iscijedite sok od limuna i nanesite ga direktno na inficirani nokat .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*