SADITE LI ČUVARKUĆU: Mnogo je tegoba kod kojih ona odlično djeluje

Čuvarkuća je oduvijek bila poznata kao ljekovita biljka, ali se jako rijetko koristila na našim prostorima.
Danas ćemo pisati malo više o njoj.

Znamo da se čuvarkuća koristi kao lijek za infekcije uha, ima i puno drugih primjena.

Ovo su neke od njenih koristi:

  • liječenje visoke temperature i groznice
  • protiv krvarenja iz nosa
  • reguliranje krvnog tlaka
  • protiv dijabetesa
  • jačanje metabolizma
  • detoksikacija organizma

Čuvarkuća sadrži jabučnu kiselinu, mravlju kiselinu, tanine i kalcijev citrat koji imaju antiseptička, protuupalna i diuretska svojstva.

Najčešći način korištenja čuvarkuće jest u obliku čaja ili soka, a najpoznatiji recept kombinira sok čuvarkuće s medom, koji se može uzimati oralno ili nanositi lokalno na određeno područje.

Med sa čuvarkućom:

Čuvarkuću jednostavno možete uzgojiti u svojoj kući, a kada joj dodate med dobit ćete recept za zdravlje. S obzirom na njezinu prilagodljivost dovoljno ju je posaditi u tegli i povremeno zalijevati vodom.

Što se tiče njenog opstanka u prirodi, veoma dobro podnosi i niske i visoke temperature.

Otporna je na sušu, jer je unutrašnjost njenih listića ispunjena rezervama vode.

Boja listova ove biljke može biti zelena, bordo ili ljubičasta, a cvjetovi se javljaju na vrhu i najčešće su crvene boje.

Kako je koristiti izvana:

Od niza ljekovitih dejstava koje čuvarkuća ima, najpoznatije je da je to biljka koja eliminiše višak masnoće iz ušnog kanala. Odatle i drugi naziv ove biljke – uhovnik.

Pored toga, sok iz listića čuvarkuće je veoma dobar prirodni lijek za oboljenja i povrede kože, čireve, posjekotine i opekotine.

Takođe, ljekoviti sok ove biljke se dugo godina unazad koristi za uklanjanje kurijih očiju i bradavica, ali i sunčanih pjega.

Kod upale uha:

Prepolovite nekoliko listića čuvarkuće i iscijedite dvije do tri kapljice soka u bolno uho. Ostavite da tečnost djeluje nekoliko minuta, a potom iskrenite glavu dok sok ne iscuri iz ušne šupljine.

Unutrašnja upotreba:

Ukoliko se listovi čuvarkuće kombinuju sa medom, tada je ona veoma djelotvorna kod upale usne duplje. Sok ove biljke je i veoma dobar diuretik, a ima i laksativno dejstvo.

Ona takođe i jača organizam:

Listove čuvarkuće sameljite u multipraktiku, a potom ih prespite u plastičnu činiju i pomiješajte ih sa medom. Smjesu dobro sjedinite drvenom ili plastičnom kašikom.

Zatim, u veću teglu sipajte smjesu i zatvorite teglu. Da svjetlost ne bi dopirala, cijelu teglu obložite aluminijumskom folijom. Ostavite teglu da odstoji pet dana u frižideru.

Od šestog dana, na prazan stomak uzimajte po dvije plastične kašičice smjese i narednih dvadesetak minuta ne jedite ništa drugo, već popijte malo vode.

Pripravak sa medom je izvrstan za snižavanje temperature, a kombinuje se sa toplom vodom.

Isprobajte i vi ove meleme od čuvarkuće.

Izvor: doznajemo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*