SJEMENKE BUNDEVE: Kada bi znali koliko su zdrave grickali bi ih non stop..

Sjemenke bundeve se u svrhu prirodnog liječenja koriste dugo vremena na našim prostorima.
One su veliki izvor brojnih vitaminia koji doprinose dobrom radu našeg organizma.

Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska.

Danas vam pišemo o zdravstvenim prednostima koje imaju sjemenke bundeve i zašto ih trebate jesti što češće.

Ublažit će simptome menopauze

Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, sjemenke bundeve su odličan izbor. One regulišu toplotne nalete, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promjena raspoloženja.

Pomažu kod snižavanja lošeg holesterola

Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve loš holesterol mogu smanjiti za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Takođe nas čuvaju i od dijabetesa

Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su učinkovite u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na inzulin.

Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Korisne su kod mršavljenja

Bogat su izvor vlakana i proteina, materije koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30 g sjemenki bundeve ima oko 5 grama proteina, što će vas duže držati sitima.

Veoma su dobre za zdravlje prostate

Ulje sjemenki bundeve se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije). Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu.

Poboljšavaju raspoloženje

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti.

Ublažavaju simptome artritisa

Sjemenke bundeve imaju antiupalno delovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g sjemenki kako biste olakšali simptome.

Pojedite i vi poneku sjemenku bundeve, baš su zdrave.

Izvor: kucnilekar

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*