SVA SNAGA BOKVICE: Iznenadit će vas koliko je ona zaista korisna za naše tijelo..

Kada je riječ o bokvici, njen ljekoviti dio je korijen, on se možete vaditi cijele godine, ali i listovi su ljekoviti, a koriste se prije, te za vrijeme cvjetanja, sjeme se poslije sazrijevanja.

Bokvica ima zaista široku primjenu kod raznih tegoba.

Zato smo vam pripremili par divnih recepata od nje:

Zeleni sok od bokvice

Sok od bokvice priprema se tako što se dobro izgnječi 200 g lista bokvice sa po 100 g koprive, maslačka i stolisnika.

Sadržaj se istisne kroz čistu lanenu krpu, procijedi i zatim prokuha uz skidanje pjene, koja se skuplja na površini. Dodaju se dvije velike kašike meda, pa se sadržaj ponovo kuha, dok se ne zgusne.

Kada se ohladi, sipa se u flaše, a da se ne bi pokvario, u svaku bocu doda se čašica rakije. Prije upotrebe pomješa se sa toplom vodom, u odnosu pola-pola.

Prirodna smjesa od bokvice

Osobama koje imaju čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu preporučuje se eliksir od bokvice. Priprema se tako što se na mašini za meso ili u blenderu samelje 500 g svježih i dobro opranih listova bokvice.

Samljevene listove i sok pomješajte sa kilogramom meda i 50 g usitnjene smole propolisa. Sadržaj se dobro promješa i ostavi da stoji tri dana, povremeno se mješa drvenom ili plastičnom kašikom.

Nakon tri dana, eliksir se uzima tri puta na dan po jedna kašičica (isključivo drvena ili plastična da bi se izbegla oksidacija), desetak minuta prije obroka. Preporučuje se kod bolesti disajnih organa, bronhitisa i upale pluća. Od velike je koristi i pušačima.

Jako je dobra kod liječenja hemoroida

Bokvica je jedan od glavnih topičkih ljekovitih sredstava zapadnog bilja, koje se koristi kao losion, mast, oblog ili oblog za posjekotine i modrice. Može se lokalno primjenjivati ​​kod hemoroida i čira na koži.

Ona je takođe od velike pomoći i našoj probavi.

Zato iskoristite i vi sve moći bokvice, mnogo ih je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*