Tuga iz propalog braka se ne zaliječi sa novim brakom: Provjerite da ne činite grešku uz 5 pitanja

Ako vam se desilo da ste prošli kroz razvod braka, sasvim je normalno da imate želju za novim brakom. Ali da li je to pametna stvar? Možda samo želite određene stvari sa partnerom, a smatrate da se one dobijaju jedino vjenčanjem.

Svaki naredni brak se mnogo razlikuje od prethodnog. Statistika navodi da preko 60 % drugih brakova završava razvodom. Da li ste i dalje sigurni u svojim namjerama? Nije u redu nekoga preispitivati da li stvarno želi brak. Ali vi ste ti, koji sami sebi trebate postaviti određena pitanja da biste se potpuno uvjerili da je ispravno to što radite.
Evo nekih od tih pitanja: 1. Šta je prava motivacija za brak? Prilikom odgovora na ovo pitanje budite potpuno iskreni prema sebi, pa se možda i iznenadite. Moguće je da se plašite samačkog života. Ako ste dugo vremena proveli u braku, jednostavno ste navikli da pored sebe imate nekog.
Jedna od mogućnosti je da vam treba podrška, kako novčana, tako i neka druga. Ili pomoć oko djece i porodičnih obaveza. Ako vam je na bilo koje ovo pitanje potvrdan odgovor, vjerovatno niste spremni. 2. Da li ste tugovali nakon razvoda? Razloga za razvod je mnogo.
Da li ste izgubili partnera tako što ste ostali udovica ili je razvod zbog određenih problema, ima velike veze za budući život. Ako niste mogli prihvatiti gubitak partnera, moguće je da ste izgubili samopouzdanje i utjehu tražite kod drugih.
Tugu ne treba miješati sa novim brakom. Raščistite svoje emocije prije ulaska u novo poglavlje života. 3. Ko je krivac za vaš razvod? Da li i dalje krivite svog partnera za razvod? Da li u svakoj priči spomenete njegovo ime i neke vaše trenutke, koji su uništili vaš brak?
Da li prema bivšem osjećate možda ljutnju, bijes ili ljubomoru? Ovo su samo neki od pokazatelja da niste spremni za novi brak. Ne treba da u novu ljubav unosite stare, neriješene razmirice. Riješite se prošlosti, pa onda pronađite novu ljubav. 4. Koliko cijenite sebe?
Emocionalna spremnost je jako bitna za novi brak. Da li ste na taj način spremni, dobićete i odgovorom na prethodna pitanja. Emocije su veoma bitne za sve sfere života, posebno za razvoj novog zajedničkog života. Da li i koliko volite sebe? Da li ste prežalili bivšeg partnera?
Koliko ste shvatili suštinu rješavanja sukoba u braku? Jeste li spremni da se prilagodite novim uslovima i drugačijem načinu života? Koiliko ste u stanju posvetiti se novom partneru i pružiti mu sve što je potrebno? Ovo su samo neka od pitanja koja su bitna za vaše emocionalno stanje.
5. Da li ste uživali u slobodnom vremenu? Pokušajte sebi da dozvolite da malo uživate u samoći, jer ćete vidjeti koje su prednosti i slobode. Vjerovatno veoma žudite za romantikom i još ste u poletu lijepih stvari. Međutim, potrebno je bar pola godine da provedete sa nekim da biste ga stvarno upoznali. Nemojte žuriti, ne dozvolite da budete pod uticajem požude i privlačnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*