Zdrava hrana je ono što nam je spremila priroda, a ne fabrika

Ishranom se može sprečiti i lečiti rak, treba naučiti kako.

Čini se da poslednjih godina postaje jasno da hrana ima veliki uticaj na naše zdravlje. Mi znamo koja hrana je zdrava i korisna, a vrlo dobro znamo šta bi trebalo da izbegavamo.

Prerađena hrana, hrana puna aditiva i konzervansa u našem organizmu izazivaju brojne promene i reakcije. Neke od njih su i patološke promene u ćelijama koje mogu dovesti do raka.

Sve to znamo, pa opet posežemo za jednostavnim rešenjima. Kupimo polugotovu hranu, biramo prerađevine, braneći se da nemamo vremena da kuvamo. Ako nešto može biti poruka, to je da naš organizam voli da prerađuje hranu. Najzdravija hrana je ona koja je vrlo malo ili nimalo prerađena u fabrici. Prerađena hrana ima još jednu manu – aditivi koji se moraju dodati kako bi hrana imala duži rok trajanja. Upravo su ti aditivi najveća šteta za naš organizam.

Kada govorimo o hrani kao leku, međutim, moramo uzeti u obzir još jednu tvrdnju. Sve je snažniji uticaj medicine i načina života Bliskog istoka, gde preovladava verovanje da hrana i te kako utiče na naš organizam i to na mnogo višem nivou nego što mislimo. Tradicionalna kineska medicina velike nade polaže u hranu. Drevni istočnjaci su verovali da smo mi i hrana postali od istog izvora i da imamo praktično isti genetski kod. Naš organizam prepoznaje hranu kao deo sebe i uzimanjem prirodne hrane zapravo vraćamo organizmu ono što mu pripada. Uzimajući hranu iz prirode mi deo te prirode unosimo u organizam i pomažemo mu da se sam izleči i spreči bolest.

Tradicionalna kineska medicina je podelila svu prirodnu hranu u dva dela. Prvi deo je svakodnevna hrana koju bi trebalo da jedemo, uglavnom voće i povrće, poput brokolija, pirinča i jabuka. Druga vrsta hrane su drevni začini, vekovima korišćeni u ishrani, za koje Kinezi veruju da su korisni za očuvanje metabolizma i normalnog zdravlja u organizmu. To su ginseng, ginko lišće, godži bobice. Za njih su Kinezi verovali da imaju veliki uticaj na zdravlje i to svaki od ove namirnice karakterističan i povezan sa količinom i učestalošću upotrebe.

Šta zapravo znači zdrava hrana?

Kinezi su verovali da naš organizam ima sposobnost da se sam leči. Naše telo vrlo dobro zna šta ga je razbolelo i kako da to izbegne. Problem, naročito kod savremenog čoveka, je to što je čovek zaboravio svoj genetski kod i kako da ga probudi. Za to mu je potrebna pomoć prirode, jer od nje je čovek i postao, a to je moguće uz pomoć hrane, jer, logično, hrana je naša spona sa prirodom. Pametno uzimanje namirnica iz prirode znači i pametno upravljati genetskim kodom i prvobitnim mehanizmom u organizmu.

Mi smo ono što jedemo… ali i ono što mislimo

Staro verovanje da smo ono što jedemo jeste tačno, ali smo i ono što mislimo, takođe. Ukoliko smo prepuni negativnih misli i osećanja, to će se neminovno odraziti na naš organizam. Isprva psihički, što će nas dovesti do toga da budemo ogorčena osoba puna mržnje, a onda će se neminovno odraziti i na naše organe, koji će početi i sami da rade negativno. Promena načina razmišljanja i prihvatanja života je ono čudo koje svi želimo i očekujemo u tmurnoj svakodnevici. A to je omogućeno prvo promenom sopstvene svesti. Hrana je tu samo pomoć, ona ruka koju nam pruža svet oko nas u cilju vraćanja naše svesti izvoru.

Koju hranu treba jesti?

Nema tu mnogo razmišljanja, mi zapravo znamo šta je to što je ispravno, samo nam treba mali podsetnik.

Povrće – prvenstveno zeleno povrće, brokoli, spanać, blitva, zelena salata, kelj, kupus, ali i pečurke, soja, pasulj…

Voće – iako se ne preporučuje velika količina zbog šećera, svakako da ga treba konzumirati kao zamenu za slatkiše ako ništa drugo. Ovde je stvarno izbor ogroman: jabuke, kruške, kajsije, maline, kupine, jagode, trešnje, ananas, kivi, lubenica, šljiva….

Orašasti plodovi – orasi, bademi, indijski orah, lešnici itd

Plodovi mora – školjke, ostrige, škampi, gambori, lignja, hobotnica

Azijska hrana – kod nas se može naći u bio-špajzima, kao na primer bambusovo lišće, crni i crveni pasulj, lotusovo lišće, zeleni čaj, prepeličja jaja.

Šta god izabrali, zapamtite da nam nije potrebna fabrika da nas hrani. Priroda već ima sve što nam je potrebno.

 

Izvor: KoDren

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*