ZDRAVLJEZADAH IZ USTA OTKRIVA OPASNU BOLEST: Ako ovo osjetite, hitno se javite ljekaru!

Neprijatan miris iz usta, prilikom podrigivanja, može da bude znak opasne bolesti.

Neprijatan zadah iz usta se javlja prilično često – nekad je uzrok jelo od aromatičnih namirnica poput bijelog luka, a nekad ova pojava odaje druge tegobe pa i bolest. Takva je, na primjer, upala desni koju karakteriše i nakupljanje bakterija ispod spoja zuba i gingive, a dovodi do jakog neprijatnog mirisa.

 

Međutim, ako primijetite da se neprijatan miris širi nakon podrigivanja i ukoliko on liči na miris pokvarenih jaja, savjetuje se da provjerite zdravlje želuca. Podrigivanje je inače normalna, bezazlena pojava – tijelo oslobađanja višak gasova iz gornjeg digestivnog trakta.

Ovi gasovi nastaju prilikom razlaganja hrane, a jedan od njih je vodonik sulfid. I najmanja njegova količina daje miris pokvarenih jaja i nije neuobičajeno da se ponekad osjeti.

 

Međutim, ako se kod podrigivanja često može namirisati, to je ozbiljan znak da se možda razvija neka bolest u organizmu. Moguće je da je riječ o infekciji bakterijom kao što je Helikobakter pilori, sindromu iritabilnog kolona ili gastroezofagealni refluks – vraćanje kiseline iz želuca u jednjak.

Ova pojava donosi rizik i od upale sluzokože jednjaka, a posledično i od karcinoma pa se obavezno posavjetujte sa ljekarima da otklonite svaku sumnju.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*