ZNATE LI KOLIKO JE ZAPRAVO ZDRAVA KORA OD BANANE: Više je nikad nećete bacati nakon što ovo pročitate…

Više je nikad nećete bacati nakon što ovo pročitate…

Banane su jedna od najtraženijih tropskih voćki. Sadrže tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu, kombiniovane sa vlaknima. Daju trenutnu hranjivu količinu energije – istraživanja su pokazala da konzumacija samo dvije banane dnevno osigurava energiju dovoljnu za 90-minutni naporan rad. Nije, dakle, čudo što vodeći svjetski atletičari bananu smatraju voćem br. 1. Međutim, kora banane nije ništa manje bitna od samog ploda. Pogledajte spisak top 7 načina upotrebe koje pruža i više nikada nećete baciti koru nakon pojedene banane!

 

1. Izbjeljivanje zuba

 

Želite lijepe bijele zube – iskoristite koru od banane. Trljajte zube njenom unutrašnjom površinu svaki dan tokom 2 nedelje i ubrzo ćete vidjeti rezultate.

 

2. Uklanjanje bradavica sa kože

 

Imate problem sa stalnim pojavljivanjem bradavica na koži. Ovaj problem se može riješiti uz pomoć kore banane. Osim što će ih ukloniti spriječiće i njihovo ponovno pojavljivanje. Stavite komad kore banane preko bradavice, pričvrstite hanzaplastom ili flasterom i ostavite da djeluje preko noći. Ponavljajte proces do potpunog uklanjanja bradavice.

 

3. Tretman protiv akni i bora

 

Generalno za njegu kože je odlična kora od banane. Odlična je i za umanjenje bora i fleka sa lica. Sadrži antioksidante i anti-aging svojstva, hidrira i hrani kožu i konačno pospješuje njenu elastičnost i gipkost. Jednostavno utrljajte koru banane u kožu lica, posebno na upaljena problematična mjesta i ostavite da odstoji pola sata.

 

4. Liječenje psorijaze

 

Kora banane ne može u potpunosti da izliječi ovu kožnu bolest, ali može da umiri njene simptome – svrab i crvenilo i ubrza njeno izliječenje. Utrljajte je na oboljelo mjesto i ostavite da djeluje 10ak minuta.

 

5. Analgetik

 

Kora banane je odlična i kao analgetik. Ukoliko imate bolna mjesta na tijelu nježno utrljajte koru banane na oboljelo mjesto i ostavite da odstoji 15ak minuta. Ubrzo ćete osjetiti olakšanje.

 

6. Umirenje ujeda insekata

 

Ukoliko imate ujed insekta na tijelu koji vas nepodnošljlivo svrbi, umjesto što ćete se češati i napraviti samo još veći problem, probajte da umirite mjesto tako što ćete utrljati koru od banane.

 

7. Čišćenje

 

Kora banane je sa unutrašnje strane masna i bogata hranljivim hidrirajućim svojstvima pa je zato odlična i za čišćenje kože obuće, nameštaja, ali i srebrnog nakita

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*